Acne

Acne
Als puistjes of mee-eters ontsteken, ontstaat er acne. Een vervelende, zichtbare aandoening op het gezicht, rug en de borst. Een goede verzorging en huidverbeterende behandelingen verminderen de acne, voorkomen blijvende littekens en brengen de huid weer in balans. De ANBOS-schoonheidsspecialiste helpt je hiermee zodat jouw huid er weer schoon en fris uitziet!

Jeugdpuistjes
Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een chronisch ontstekingsproces van het haarfollikel-talgkliersysteem dat wordt beïnvloed door hormonale factoren. Meestal vind je acne op het gezicht, in de hals en nek, op de borst en rug.

Pubers, maar ook volwassenen
Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Deze kan psychische problemen geven. Acne begint vaak rond de puberteit en kan zo'n vijf tot tien jaar duren. Maar er zijn ook genoeg dertigers die nog steeds klachten hebben. Het komt ook voor dat volwassenen die nooit eerder last van puistjes hebben gehad opeens acne krijgen.

Huidziekte
Vervelend tot zelfs traumatisch kan het worden als acne zich manifesteert als ernstige huidziekte. Ruim 40% van de pubers heeft rond het vijftiende levensjaar zodanig ernstige acne dat hulp van buiten noodzakelijk is.
Wanneer u last heeft van acne, puistjes en/of mee-eters en u wilt hier graag van af, bent u bij Schoonheidspraktijk Le Papillon aan het juiste adres.

Acne
In de huid bevinden zich talgkliertjes die talg aanmaken om de huid soepel te houden en beschermen tegen het binnendringen van bacteriën. De talgklieren voeren talg naar de huidoppervlakte via een haarschacht. Bij het ontstaan van acne verstopt de opening van de haarschacht door talg en huidschilfers die als een propje in de haarschacht blijven vastzitten. Dit is het begin van acne.

Acne kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn:
- genetische factoren (andere familieleden hebben ernstige acne)
- hormonale factoren
- teveel hormoon aanmaak (zeldzaam)
- psychologische stress
- omgevingsfactoren
- hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
- vette, poriën afsluitende cosmetica
- druk door kleding op de huid (strakke boorden, voorhoofdsbanden)

Wat is de rol van bacteriën?
De precieze rol van bacteriën in acne is nog niet geheel duidelijk.

Tijdens de puberteit neemt het aantal bacteriën op de huid aanzienlijk toe. Dit betreft vooral Propionibacterium acnes (P. acnes).
Het feit dat lokale antibiotica-crème en antibiotica een gunstig effect hebben moet vooral worden toegeschreven aan het ontstekingsremmende effect van deze antibiotica en niet zozeer aan de bacterie-dodende eigenschappen.

Wat is de rol van de talgklieren?
Acne is een aandoening van de talgklieren. Deze talgklieren bevinden zich overal op de huid met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Niet overal op de huid zijn evenveel talgklieren aanwezig. Hoog op de rug, op het voorhoofd en op de kin bevinden zich de meeste en de grootste talgklieren. De talgkliertjes scheiden de talg via een kanaaltje uit dat uitmondt in een haarfollikel. Via de haarfollikel komt de talg dan naar het huidoppervlak.

Wat is de functie van talg?
Talg heeft de volgende functies:

- Het voorkomt vochtverlies uit de huid.
- Het beschermt de huid tegen bacteriën en schimmels.
- Het geeft de huid een kenmerkende geur.

De productie van talg wordt mede bepaald door:
De hoeveelheid geslachtshormonen (vooral testosteron en androsteendiol).

De leeftijd (piek in de geslachtsrijpe leeftijd, na het 40e levensjaar neemt de productie van talg geleidelijk af).
Bepaalde geneesmiddelen zoals:oestrogenen (b.v. Diane-35 ®)
Vitamine A zuur-derivaten (b.v. isotretinoine)
Anti-androgenen (b.v. cyproteronacetaat)

Waardoor wordt acne NIET veroorzaakt?
Acne heeft niets te maken met:

Voedselallergie
Vitaminetekort (vitaminepillen zijn dus niet nodig)
Er is wél een relatie met het eten en drinken van zuivelproducten op acne. Ook voeding met veel suikers en vetten kan acne verergeren.

Hoe ziet het eruit?
Alle vormen van acne tonen in meer of mindere mate de volgende typen huid- en restafwijkingen:

Comedonen (mee-eters)
Het meest typisch aan het klinisch beeld van acne zijn de zgn. comedonen of mee-eters. Er zijn verschillende typen comedonen te onderscheiden:

open comedonen (‘blackheads’): deze zijn grijs of zwart van kleur. De donkere kleur is geen vuil, maar een pigment dat het lichaam zelf aanmaakt
gesloten comedonen (‘whiteheads’): bij deze comedonen is de follikelopening volledig afgesloten waardoor de talg zich gaat ophopen.
Deze talg is zichtbaar als witte ‘kopjes’ of puistjes. 
Comedonen vertonen in principe geen ontsteking.

Pustels
Pustels, of in gewoon Nederlands: puistjes, zijn in feite gesloten comedonen die ontstoken zijn geraakt. Er is duidelijk roodheid (erytheem) zichtbaar, zowel van het puistje zelf als de huid direct eromheen.

Infiltraten
Soms ontstaan rode ontstoken bulten met uitgebreide roodheid en pijn. Dit zijn infiltraten die soms spontaan kunnen ontstaan, maar meestal worden veroorzaakt door het ‘leegknijpen’ van een puistje.
Door de druk die op de wand van de talgklier wordt uitgeoefend kan deze scheuren, waardoor de inhoud in de omgevende huid terechtkomt. Dit kan leiden tot een flinke pijnlijke ontsteking van de huid.

Wat nu?
Maak een afspraak voor een intakegesprek of een behandeling.

Het is onze taak om uw huid te reinigen, onzuiverheden te verwijderen en een huidadvies voor thuis mee te geven. Het enige wat u hoeft te doen is deze adviezen opvolgen en geduld hebben.

Krijg ik Acne behandeling vergoed via de zorgverzekeraar?
Schoonheidspraktijk Le Papillon is officieel gecertificeerd acne-specialist. Hierdoor staan wij geregistreerd op de lijst van zorgverzekeraars. De behandelingen van acne worden, op doorverwijzing van een huisarts of dermatoloog, vergoed. Raadpleeg uw polis over de aard van de vergoeding.

Wij volgen regelmatig trainingen en bijscholingen voor de specialisatie acne om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.